Top 10 films MyPrime januari 2016

Goed nieuwjaar allemaal! Een maandje rust nemen van Films Gezien was heel fijn. Maar nu ben ik weer terug met een top 10 lijst. In het kerstweekend hadden veel bezoekers blijkbaar zin een een leuke (gratis) film via Ziggo Horizon MyPrime en zo had ik ineens onverwacht in een rustige maand meer dan 300 bezoekers op een dag. Dus ik ben niet de enige die moeite heeft met het menu van MyPrime, om leuke films te vinden. Hierbij een lijstje met 10 films die ook al besproken zijn op Films Gezien. Je kunt ze terugvinden door op de titel te zoeken, of via genre categorie.

10 top films voor januari

The Last Legionavontuur

Ik heb deze film al eens eerder aangeraden, maar het is gewoon een gedegen film. Niet hoogdravend, niet supergelikt, maar gewoon een prima film. En soms heb je daar behoefte aan. In The Last Legion speelt Mr Darcy, eh: Colin Firth de rol van Romeinse legeraanvoerder die een beetje tegen zijn zin een jongetje moet beschermen. Die wordt dan weer bijgestaan door zijn oude leraar, gespeeld door Ben Kingsley. Het jongetje vlucht naar Brittannië, en wordt achtervolgd door zijn vijanden. Gelukkig heeft de jongen een bijzonder zwaard gevonden. Dit is eigenlijk een prequel van de Koning Arthur legende.

Moonsci-fi

Wij zijn echte science fiction fans, en Moon stond al heel lang op mijn lijstje voor ik hem eindelijk zag. En het is inderdaad een geweldige film. De aarde heeft grondstoffen nodig die op de maan kunnen worden geproduceerd, en dus is er een commercieel bedrijf ingestapt om die grondstoffen van de maan naar de aarde te halen. Het is echter niet te doen om een complete ploeg op de maan te stationeren, zeker niet omdat al het werk door machines gedaan wordt. Er is dus één man op de maan, en dat is Sam Rockwell. Hij heeft nog maar een paar dagen te gaan voor hij terug mag naar huis, en naar zijn familie. Dus wat kan er misgaan?

Oorlogswinterdrama

Naar een boek van Jan Terlouw. Uit de tijd dat kinderboeken nog een beetje pit hadden, denk ik dan altijd. Oorlogswinter gaat, zoals 50% van de Nederlands films, over de Tweede Wereldoorlog. Michiel is 14, een echte puber, en dan ook nog aan het einde van die rotoorlog. Te jong om echt iets bij het Verzet te doen, en te oud om aan de kant te willen blijven staan. Maar als hij de kans krijgt om een neergestorte piloot te helpen, doet hij dat toch maar mooi. Maar is alles verder wel wat het lijkt?

The Falldrama

Een verhaal in een verhaal. In The Fall vertelt een jonge man die in een ziekenhuis ligt te herstellen een verhaal aan een jong meisje met een gebroken arm. Hoewel hij het verhaal verteld, zie je de beelden door haar ogen. Haar wereld is compleet anders dan die van hem. Voor de jonge man is het meisje een uitkomst, want zelf kan hij niet lopen. Hij vraagt het kind om hulp. Meer kan ik niet vertellen zonder te spoileren. Deze film ziet er prachtig uit, zeker in de stukken die het meisje maakt van het verhaal. Maar het is het verhaal in de échte wereld waar je langzaam achterkomt. En vanwege die gruwelijke waarheid is dit geen kinderfilm.

Chicagokomedie

Komedie, musical; het lijkt op elkaar, toch? Dit is een donkere komedie. Als het al komedie is. In Chicago zie je een zingende en dansende Richard Gere (had hij beter niet kunnen doen), een dansende en zingende John C. Reilly (mag hij vaker doen) en Renée Zellweger en Catherine Zeta-Jones als frenemies. De film verraste me op een aangename manier. Zeker een leuke film voor een verloren avondje. Het is vooral Queen Latifa die er een enorm feest van weet te maken.

Cloud Atlas sci-fi

Tom Hanks in een science fiction film. Ha! – dacht ik, toen ik dat hoorde. Maar … hij kan het. Het helpt natuurlijk dat hij wordt bijgestaan door echt goeie acteurs, zoals Jim Broadbent. Het verhaal van Cloud Atlas, ook al gebaseerd op een boek, is wat te ingewikkeld om in een paar zinnen weer te geven. En het is ook méér dan alleen maar scifi, net als Moon. Dit is geen pure actiefilm, maar een science fiction film die je hersenen van links naar rechts laat hollen, en geen overbodige uitleg geeft. Je moet dus wel een beetje meewerken met deze film. Maar het is wel de moeite waard.

9avontuur

Dystopisch fantasy avontuur. Dystopische verhalen zijn nu erg ‘in’. 9 is een film voor kinderen vanaf 9 jaar (want het is af en toe best eng, want: dystopisch!) over 9, een wezentje dat op mysterieuze wijze wakker wordt en niet wet wat of wie hij is. Langzaam komt het hele verhaal in beeld. Wie zijn de andere wezentjes met nummers, wie heeft hen gemaakt, en wat is er gebeurd met de wereld waar zij nu in moeten overleven?

Arrietty - Films GezienArriettyfamilie

Arrietty is een jong Borrowers-meisje. Borrowers zijn kleine mini-mensjes die in de huizen wonen van grote mensen. Mis je wel eens iets, een knoop of een speld? Grote kans dat de spullen die je kwijt bent, geleend zijn door Borrowers. Hm. Een lieve film, anime stijl, en heel toegankelijk.

The Artist - Films GezienThe Artist drama

De film kreeg lovende kritieken, en het is mooi om een film te zien die benaderd hoe films in het ‘stille film’ tijdperk eruit zien. Want gesproken wordt er niet (of nauwelijks) in deze film. Alles wordt in beeld uitgebeeld. Daar moet je wel even aan wennen. Ik keek de film voor het hondje, maar die komt er eigenlijk bar weinig in voor. Leuke film voor als je een trommelvliesontsteking hebt, dat wel. The Artist is ook een leuke combinatie met een film als Singing in the Rain, die hetzelfde thema behandelde: de overgang van de film zonder geluid naar films met geluid.

The Reflecting Skinhorror

Horror hoeft niet altijd iets met geesten of zombies of enge meisjes in badkamers te zijn. Soms is horror juist heel menselijk en echt. The Reflecting Skin gaat over een jongetje met een levendige fantasie. Dat moet ook wel, want hij woont met zijn niet al te doorsnee familie op het platteland en heeft niet veel afleiding. Dus is het jongetje ervan overtuigd dat zijn vriendje door vampiers is gedood. Met Strider, eh, Aragorn, nee: Viggo Mortenson.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *